Forbrukslån uten sikkerhet

Forbrukslån uten sikkerhet

Bør man søke om et forbrukslån uten sikkerhet, eller bør man heller velge et lån som kommer med sikkerhet? Faktum er at slike lån faktisk ikke kommer med sikkerhet, slik at man som regel ikke har noe valg her. Et lån med sikkerhet er vanlig dersom man skal kjøpe seg bolig eller bil, men når vi snakker om lån til forbruk, så er det som regel ikke nødvendig eller mulig å stille med sikkerhet. For deg som kunde så er et forbrukslån uten sikkerhet stort sett fordelaktig, men det vil føre til noe høyere lånekostnader.

Forbrukslån uten sikkerhet og lån med sikkerhet

Forbrukslån uten sikkerhetDu som er nysgjerrig på hva et forbrukslån uten sikkerhet er, skal nå få det oppklart en gang for alle. Når man stiller med sikkerhet for noe, så sier man i praksis til banken at «dere eier denne tingen og kan selge den dersom jeg ikke overholder låneavtalen». Dette er vanlig dersom man kjøper bolig, og i grunn blir det derfor banken som er den reelle eieren av boligen. Man får for eksempel ikke et boliglån uten å stille med sikkerhet for lånet, gjennom at banken tar pant i boligen eller tomten (ofte begge deler).

Det samme gjelder ofte når man søker om et billån. Da vil man kunne slippe unna med lavere rente og bedre betingelser dersom man lar utlåneren ta sikkerhet i bilen. Men når man snakker om et forbrukslån uten sikkerhet, så vil renten derfor bli motsatt – altså høyere. Dette fordi at banken ikke har sikkerhet i noe hos deg, og derfor tar de en større risiko ved å tilby deg et lån uten at de har noe «å hente» dersom du skulle misligholde avtalen. Dette er altså grunnen til at renten på et forbrukslån uten sikkerhet er noe høyere enn for eksempel et bolig- eller billån.

De fleste banker vil heller ikke la deg stille med sikkerhet når du søker om et forbrukslån, slik at det uansett blir et lån uten sikkerhet. Dette er dog fordelaktig for de aller fleste, slik at man kan søke utelukkende på bakgrunn av inntekt og ikke noe annet. Generelt så sier man at forbrukslån er veldig tilgjengelig for nordmenn, og da er det først og fremst av den årsaken at man kan søke uten å stille sikkerhet som er avgjørende.

Søke om lån med betalingsanmerkning

Når vi nå har sagt at det ikke er mulig å søke forbrukslån med sikkerhet, så overdrev vi kanskje litt. For i nyere tid har vi sett at enkelte banker tillater deg å søke om forbrukslån selv om du har betalingsanmerkning, noe som var umulig tidligere. Men da krever de at du stiller med sikkerhet for lånet, for eksempel gjennom bil eller bolig. Dette er mest aktuelt dersom du søker om et forbrukslån for å refinansiere dyre kredittkort eller mange smålån, og kan være en meget god løsning i slike situasjoner.

Det faktum at man kan søke om forbrukslån uten sikkerhet er dog en trygghet for mange. Det finnes som kjent ikke noe regelverk rundt slike lån som sier hvordan eller på hva man skal bruke pengene, og derfor har man alltid en viss trygghet i at man kan søke om slike lån når økonomien kanskje tar en retning som man ikke ønsket. Husk bare at lånet også må betales tilbake – med renter!