Depositumslån

Depositumslån

Skal du leie bolig, men har du ikke klart å spare opp de midlene som utleier krever at du betaler i depositum? Det er svært vanlig i den norske leiebransjen at utleiere krever mellom en til tre månedskostnader i depositum, for å sikre seg mot eventuelle skader og lignende når leietakeren flytter derfra. Har man ikke råd til å betale dette, så kan det søkes om et depositumslån.

Et depositumslån er rett og slett et lån der du bruker pengene til å betale depositum til utleieren. Det er et godt alternativ i stedet for å se seg om etter en ny leilighet bare fordi at man ikke har spart opp nok penger. Depositumet får man uansett tilbake når man flytter fra leiligheten, og følgelig er det ikke tapte penger (forutsatt at alt er i orden når man flytter ut).

Forbrukslån som depositumslån

DepositumslånEn av de enkleste måtene å skaffe seg et depositumslån på, er ved å søke om et forbrukslån. Dette er et lån der du kan bruke pengene på akkurat hva du vil, og derfor kan du like gjerne søke om litt ekstra når du først låner om du trenger det. Du kan låne så mye som 400 000 kroner med et forbrukslån, men de fleste som trenger et depositumslån vil klare seg med 5000 til 20 000 kroner, alt avhengig av hvor mange månedsleier utleier krever av deg. Hvis man er flere som skal flytte sammen i et kollektiv, så vil det lønne seg å ta opp lånet sammen.

Dere vil dessuten kunne få en bedre rente dersom dere er flere som søker om samme depositumslån. Men uansett om man er en eller flere, så må man være forberedt på at et forbrukslån blir noe dyrere enn bare summen man låner. Du må nemlig finne deg i å betale renter og gebyrer, noe som kan bli ganske så kostbart. Men man kan også se på det som en måte å spare på, ettersom du får pengene fra depositumet tilbakebetalt når leiekontrakten er over. Da slipper du denne problemstillingen hvis du skal leie deg en ny bolig.

Hvem kan ta opp et slikt lån?

Det skal ikke så mye til å få et forbrukslån i Norge. På generelt grunnlag så bruker vi å si at den som er over 18 år gammel og har en fast jobb vil klare å skaffe seg et slikt lån gjennom de mange internettbankene som finnes i landet. Dette forutsetter dog at man ikke har betalingsanmerkninger, men med såpass små summer som det er snakk om ved et depositumslån så vil det som regel ikke være noe problem å få innvilget søknaden.

Søke depositumslån fra staten

Et alternativ som kan være noe billigere, er å søke om depositumslån fra NAV. Da vil man som regel slippe å betale noe ekstra, men det kan være en svært kronglete prosess der mange sliter med å bli godkjent av etaten. Derfor vil det være langt enklere og mer effektivt å søke om et forbrukslån, der man kan få utbetalt pengene på dagen. Det er slettes ikke alle utleiere som godtar et depositum fra NAV heller, ettersom de ikke fysisk mottar pengene, men kun en garanti om at etaten stiller med depositum dersom noe skulle skje. Vurder derfor et forbrukslån hvis du har råd til det og har det travelt.